Kommentarernas vara eller icke vara. Det är frågan. En viktig fråga dessutom, som kan ha stor inverkan på både din bloggstrategi och ditt företags varumärke. Här är några argument för och emot att ha kommentarer aktiverade på bloggposter, samt min rekommendation.
Fördelar med att tillåta kommentarer i din blogg
- Engagemang och diskussion: Kommentarer kan skapa en plattform för engagerade diskussioner där läsare delar sina åsikter, ställer frågor och interagerar med varandra. Detta kan ge din blogg ett dynamiskt och levande intryck, vilket kan bidra till att bygga en lojal läsarskara. Problemet är att det är ytterst ovanligt. Det har jag i och för sig ingen data på, men det känns väldigt 2008.
- Feedback från kunder: Om läsare nu skulle kommentera i bloggen kan det vara en värdefull källa till feedback från kunder. Så genom att tillåta kommentarer kan du i teorin få direkt insikt i vad de tänker och tycker om dina produkter, tjänster och innehåll. Vilket i sin tur kan hjälpa dig att förbättra din verksamhet och anpassa innehållet efter kundernas behov. Men återigen – I doesn’t happen. Jag listar mest fördelar för att det känns som att jag tänkt till. Sorry, not sorry.
- Ökad trovärdighet: När läsare ser att andra engagerar sig i dina inlägg kan det öka trovärdigheten för din blogg och ditt företag. Det visar att dina inlägg skapar värde och att din blogg är en plats där meningsfulla samtal äger rum. Om de dock ser att det bara är ryska spam-botar som tipsar om ”kvinnor i ditt område” och hur man får större biceps (?) får det motsatt effekt. Nej, det är lättare att lista:
Nackdelar med att tillåta kommentarer i bloggen
- Arga kunder och negativ feedback: En av de största riskerna med att tillåta kommentarer är att det kan bli en plats för missnöjda kunder att uttrycka sin frustration offentligt. Negativa kommentarer som inte bemöts kommer påverka ditt varumärke negativt. Och det finns forskning (well) på att arga kunder hittar de mest undanskymda platser att lämna sin ”feedback”, för att sedan kunna hävda att man inte lyssnar. Oavsett hur sant det är, så är det dumt att ge dem den möjligheten – hantera kundtjänstärenden i kanaler vigda för ändamålet.
- Spam och bottar: Tyvärr är det vanligt att bloggar utsätts för spamkommentarer från bottar. De tillför inget värde och kan istället skada din bloggs trovärdighet. Att ständigt behöva rensa bort spam kan också vara tidskrävande och frustrerande. Och missar man att göra det (semester?), så kan känskan av ”spammighet” påverka intrycket av hela din sida.
- Ytterligare en kanal för kundtjänst: Om du tillåter kommentarer på din blogg kan det bli ytterligare en kanal för kundtjänst att hantera. Detta kan innebära en ökad arbetsbörda för ditt team, särskilt om du får många frågor och kommentarer som kräver svar. Om du behöver ytterligare förklaring: Läs punkt 1 ovan.
Sammanfattning: Varför du bör avstå från kommentarer
Trots de potentiella fördelarna är nackdelarna med att ha kommentarer aktiverade ofta större, särskilt för företag. Risken för negativ feedback, spam och den ökade arbetsbördan för kundtjänst gör att det i de flesta fall är bättre att avstå. Fördelarna väger helt enkelt inte upp. Inte på långa vägar. Istället kan du uppmuntra läsare att engagera sig via sociala medier, där diskussioner och interaktioner kan hanteras mer effektivt och där ditt team redan är aktivt.
Genom att styra engagemanget till sociala kanaler kan du också dra nytta av deras befintliga modereringsverktyg och undvika problemen med spam. På så sätt kan du fokusera på att skapa kvalitativt innehåll som verkligen engagerar dina läsare, utan att behöva oroa dig för negativa effekter av kommentarer på bloggen.
Dessutom lär det kittla algoritmerna för ökad spridning. Och det gillar vi marknadsförare, inte sant?
Du kanske gillar:
Så skapade jag årets branschblogg – steg för steg,
Därför är företagsblogg en bra idé eller
7 ämnen som passar nästan alla företagsbloggar!