Vad är en native-annons?

Vad är en native-annons

Funderar du på att börja med native-annonsering? Kul! Det kan absolut vara en klok idé. Och det är roligt. Men vad är en native-annons egentligen? I den texten tar vi det från början och går igenom 1) vad det är och 2) vad du kan åstadkomma med en, om du gör det på rätt sätt.

Detta är en native-annons

Du vet vad native byter. Direktöversättningen – infödd – tycker jag dock beskriver vad det är ganska dåligt. För en native-artikel är inte infödd, den smälter in. Acklimatiserad eller hemmahörande tycker jag passar bättre. För det är precis det den är. Reklammotståndarna skulle kanske kalla det invasiv. Men nu ska vi inte bli politiska!

En native-artikel är ett annonsformat. Det kan finnas i flera utföranden, men det jag tänker fokusera på idag är det de flesta associerar med native – en redaktionell text som syns i en annan miljö än sin egen naturliga. Ju bättre den smälter in, desto bättre effekt får den. I alla fall på vissa KPI:er.

Börja här? Vad är en native-annons?
eller: Därför ska du borja med native-annonsering

Därför är native-artiklar utmärkta som reklam

Lagar och regler förhindrar dock native-annonsen att smälta in för bra, och tittar vi på ett nyhetsflöde (där native-artiklar ofta syns) så har mediehuset också redaktionen ett intresse i att särskilja det som är en sponsrad publicering och det som deras egen redaktion valt ut. Denna uppmärkning sker ofta i form av en annan bakgrundsfärg än det övriga flödets “egen”, och den är alltid uppmärkt med något i stil med “sponsrad av”, “i samarbete med” eller rent av “annons”. 

Om denna uppmärkning är tydlig för läsaren eller inte har jag inga siffror på, och det skiljer sig förmodligen mellan olika sidor. Men de som har siffrorna är eniga – läsaren struntar för det mesta i om det är redaktionen som publicerat artikeln eller om ett företag betalat för att publicera den. Så länge det handlar om något som intresserar eller kittlar nyfikenheten så kommer hon både klicka och läsa!

LÄS OCKSÅ: Vad jag menar när jag pratar om native

Med det sagt: Du vill trots detta inte att din text ska avfärdas som reklam av läsaren direkt! Så ta det väldigt försiktigt med att name-droppa din produkt, ditt erbjudande eller ditt varumärke för tidigt.

Rulla till toppen