Så skrev jag bästa branschbloggen 2023

Så skapade jag årets branschblogg – steg för steg

Att bygga en framgångsrik blogg är ingen enkel uppgift. Det kräver tid, planering och rätt strategi. Jag har faktiskt gjort den resan och skapade en blogg som blev energibranschens bästa år 2023, enligt Navigator

Här guidar jag dig i de steg jag tog för att skapa årets branschblogg – från att analysera den befintliga bloggen till att optimera innehållet och få trafiken att skjuta i höjden (+281%). Konkreta tips baserade på mina erfarenheter, och som du kan ta efter.

Steg för steg-guide i att skapa en bra branschblogg

1. Finns bloggen idag och vad består den av?

När jag började arbeta med Göta Energis blogg fanns det redan en grund att stå på. Den var svajig, men ändå. Det fanns lite innehåll och en struktur, men förbättrimgspotentialen var god. Så det första jag gjorde var att analysera det som redan fanns. Jag tittade på vilka inlägg som faktiskt lästes, hur länge (om) de lästes, vilka som presterade dåligt och vad målgruppen faktiskt var mest intresserad av. Det blev grunden för vilka förändringar jag behövde göra och vilka ämnen jag skulle fokusera på framöver. (Utöver det som företagsledningen ville kommunicera då. Men det är en annan fråga för ett annat inlägg.)

Tips: Börja med att analysera din bloggdata. Google Analytics räcker långt för att se vad som fungerar och vad som behöver förändras.

2. Skaffa goda insikter i målgruppen – ett måste

Att förstå sin målgrupp är avgörande, och inget nytt. För mig, som var ny i branschen, innebar det att jag var tvungen att sätta mig in i ämnena ordentligt. Eftersom jag började min anställning under pandemin och arbetade hemifrån var detta ganska utmanande. Men jag kompenserade genom att läsa kommentarer på företagets sociala kanaler och hålla öronen extra öppna på interna möten, och ställa frågor när de dök upp..

Tips: Lär känna din målgrupp och deras intressen. Fånga upp deras frågor och funderingar för att skapa innehåll som är relevant och värdefullt för dem.

3. Skapa värdefullt och engagerande innehåll

När jag väl fått en bättre förståelse för vad som behövde förbättras, började jag skriva om befintliga inlägg och skapa nytt innehåll. Jag la stor vikt vid att göra texterna mer utförliga (längre och mer djupgående), lättlästa och framför allt relevanta för målgruppen. Jag kopplade blogginlägg till aktuella händelser i branschen, vilket ökade läsarens engagemang och gjorde bloggen till en resurs de återkom till.

Tips: Innehållet är din blogg kärna. Se till att det är relevant, värdefullt och intressant. Våga också koppla inläggen till vad som händer just nu i din bransch.

4. Arbeta kontinuerligt med SEO

En av de största anledningarna till att vår blogg lyckades så bra var vårt SEO-arbete. Vi fick hjälp och avlastning från ett externt företag med att identifiera rätt nyckelord och fraser, men jag såg också till att arbeta aktivt med internlänkning och att lägga beställningar hos våra utvecklare för att optimera den tekniska SEO:n.

Tips: SEO är mer än bara nyckelord. Se till att du arbetar med både innehåll och tekniska aspekter för att maximera din synlighet på nätet.

Missa inte inlägget: Därför är företagsblogg en bra idé

5. Varumärkets röst måste höras också i bloggen

Jag märkte tidigt att en konsekvent tonalitet är avgörande för att skapa en igenkännbar blogg. Jag lade mycket tid på att hitta rätt balans mellan att vara informativ och lättsam, utan att bli för teknisk. Mitt mål var att göra energifrågor tillgängliga för alla, oavsett förkunskaper.

Tips: Sätt en tydlig röst för din blogg som speglar företagets värderingar och talar direkt till din målgrupp.

6. Sprid bloggen genom flera kanaler

Jag använde bloggen som en innehållshub och såg till att innehållet spred via nyhetsbrev, sociala medier och till och med pressreleaser. Genom att anpassa innehållet efter varje kanal nådde vo både bredare och mer specialiserade målgrupper.

Tips: Bloggen är bara början. Se till att du aktivt sprider innehållet via andra kanaler för att maximera din räckvidd.

Vill du skapa en blogg som gör skillnad?

Att bygga en framgångsrik blogg kräver engagemang och tid, men resultaten kan bli fantastiska. Vill du skapa innehåll som engagerar och bygger långsiktiga relationer med dina kunder? Hör av dig så hjälper jag dig att ta din blogg till nästa nivå och skapa värdefullt innehåll för både dig och dina kunder.


Axplock av tidigare bloggposter:

Rulla till toppen