7 KPI:er att ha koll på vid Native-annonsering

7 KPI:er du måste ha koll på när du kör native-annons

7 KPI:er för native-annonser – När du bestämmer dig för att köra en native-annons finns flera viktiga mätpunkter som kan användas för att mäta hur annonsen presterar och dess effektivitet. De är bra att ha koll på för att veta om du ska optimera den, plocka ner eller låta den ligga uppe.

De 7 viktigaste KPI:erna för native-annonser:

  1. CTR (Click-Through Rate)
    Annonseringens hela gral, eller? Nej, inte riktigt. CTR, eller click through rate, berättar hur många klick annonsen får i förhållande till antalet visningar – dvs. antal klick delat med antal visningar lika med en procentsats (ofta lägre än man tror, alltid lägre än man hoppas). Var dock varsam: En hög CTR innebär inte per se att annonsens innehåll är spot-on relevant och superintressant för målgruppen i den kanalen, utan bara att rubrik eller indragare gör sitt jobb. För att veta hur själva innehåller presterar finns andra KPI:er (t.ex. punkterna 4, 5, 6 och 7 längre ner)
  2. Conversion rate
    Detta då? Är det den heliga gralen? Njea – det är viktig och intressant för oss marknadsförare, men primärt är dettas aquisition/säljs KPI, skulle jag säga. Vi hängs om det inte är högt nog, men sälj tar äran när det blir klirr i kassan. Så är det bara. Men! Konverteringsgrad (har också sett förkortningen CvR) anger andelen av besökarna som faktiskt gör den önskade handlingen, t.ex. köpa en produkt eller fylla i ett formulär. Med en native-annons är konverteringsgraden sällan det vi söker – det är inte ett format anpassat för konvertering, utan primärt informativt och relationsbyggande.
  3. Cost-per-click (CPC)
    Här behövs knappast Google Translate. CPC är helt enkelt kostnaden för varje klick på annonsen. En låg CPC kan indikera att annonsen är effektiv och engagerar användarna. Men inte nödvändigtvis! CPM är, för att jämföra, kostnaden per visning gånger tusen (priset för att annonsen ska synas för 1000 läsare – inte att de klickar på annonsen). CPC är vanligare, men det kan finnas poänger, kanaler och tider att överväga CPM.
  4. Bounce rate
    Detta mäter hur många användare som klickar på annonsen och sedan lämnar utan att interagera. En hög bounce rate kan indikera att annonsen inte är relevant för målgruppen, att sidan den leder till är dålig, ful, ointressant, eller besökaren bara känner tvivel (eller att det inte finns något att klicka på).
  5. Time-on-site
    Detta mäter hur länge användarna stannar på webbplatsen efter att ha klickat på annonsen. Ju längre tid de stannar, desto mer engagerade är de i innehållet och desto mer sannolikt är det att de konverterar. Kika också på om de tittar på fler sidor än den första. Detta är en mätpunkt du har koll och filtrerar på i ditt eget analysverktyg (t.ex. GA4)
  6. Engagement rate
    Engagement mäter hur många interaktioner annonsen får, t.ex. gillanden, kommentarer eller delningar. En hög engagemangsnivå kan indikera att annonsen är intressant och relevant för målgruppen och beroende på publiceringsplattform/kanal är detta viktigt. Det kan kittla algoritmer där dessa finns och intresse finns att hålla läsaren kvar.
  7. Aktiv lästid
    Att mäta lästid på en native-annons innebär att du mäter hur mycket tid användare spenderar på att läsa och interagera med den redaktionella annonsen. Detta kan vara en viktig mätpunkt eftersom det ger en indikation på hur engagerande och intressant annonsen är för målgruppen. Mer om lästid:

Genom att mäta lästiden kan får du en bättre förståelse för hur användarna interagerar med annonsen, och vilken effekt den har på deras beteende. En längre lästid kan indikera att målgruppen upplever annonsen som relevant och engagerande, medan en kort lästid kan indikera motsatsen – att annonsen inte är tillräckligt intressant eller relevant.

Att mäta lästid kan också hjälpa dig att optimera annonsens innehåll och utformning. Om du upptäcker att användarna har en kort lästid kan du behöva skruva lite för att öka det. Testa dig fram!

Det är viktigt att notera att lästiden inte alltid är en perfekt indikator på annonsens prestanda, och de 6 tidigare punkterna kan vara vassare och viktigre. Men att mäta lästid är ett användbart verktyg för att förstå och optimera en native-annons prestanda.

Övervaka och analysera gärna alla dessa mätpunkter. Det är lite jobb, men näst intill ett måste om du vill minimera ekonomisk risk och maximera chanserna för mer pang för pengarna.

Det var mina förslag på 7 KPI:er för native-annonser.

Kör hårt!


Läs fler inlägg på samma tema:


– Foto av Firmbee.com on Unsplash

Rulla till toppen