7 ämnen för alla företagsbloggar

7 ämnen som passar (nästan) alla företagsbloggar

Att skapa en framgångsrik företagsblogg handlar inte bara om att ha många bra idéer – det handlar också om att ha en strategi för hur dessa idéer ska fördelas över tid. En vanlig utmaning för företag är att man fastnar i en enda typ av innehåll och därmed tröttar ut läsarna. En balanserad innehållsstrategi som inkluderar olika typer av ämnen och format är avgörande för att hålla intresset vid liv.

Fördelningen mellan de sju ämnesområdena

En effektiv strategi för innehållsskapande innebär att du planerar i förväg hur ofta du ska publicera inlägg och vilken typ av ämne du ska fokusera på vid varje tillfälle. Här är en förslag på hur du kan fördela de sju ämnesområdena för att maximera engagemanget och värdet för dina läsare:

1. Branschnyheter och trender (20% av innehållet)

Branschnyheter och trender bör utgöra en betydande del av din blogg, men inte dominera. Det ger dig tid att samla relevant information och analysera dess påverkan på dina kunder.

2. Produktnyheter och -uppdateringar (15% av innehållet)

Produktrelaterat innehåll är viktigt för att hålla kunderna informerade om vad som är nytt. Men undvik att få bloggen att kännas som en försäljningskanal. Så bbegränsa detta innehåll till cirka 15%., och aldrig två inlägg i rad.

3. Kundcase (20%)

Kundcase är ett kraftfullt verktyg för att bygga trovärdighet. Genom att visa hur dina produkter eller tjänster har hjälpt andra, ger du potentiella kunder en tydlig bild av värdet du erbjuder. Det kan vara svårt att få tag på nöjda kunder (speciellt inom B2C), nästan oavsett hur mycket värde du skapar. Men kolla recensionssidor och kontakta de som gett höga betyg. Ha alltid med en ”är det ok om vi kontaktar dig?” i era kundundersökningar och/eller be kundtjänst att hålla ögonen öppna efter missnöjda kunder som hört av sig, men nu är nöjda med servicen de fick (”de omvända”).

4. Tips och råd (25%)

Tips och råd är bland de mest värdefulla typerna av innehåll för läsarna. Det hjälper inte bara dina kunder, utan positionerar också ditt företag som en expert inom ditt område. Eftersom denna typ av innehåll är så uppskattad bör det utgöra en större del av din blogg – var fjärde post är en bra riktlinje.

5. Bakom kulisserna (10%)

Inlägg som ger en inblick i företagets dagliga liv och kultur kan vara engagerande, men bör användas sparsamt för att inte överväldiga läsarna. Ett sådant inlägg per kvartal kan vara en bra balans. Om ni har en kanal för employer branding så bör det primärt postas där. Undvik posta bilder som kunderna kan se när ni skålar i champagne efter någon framgång, eller när hela teamet är på Hawaii och surfar – det ser inte bra ut. Kanelbulle och semla sticker inte lika mycket i ögonen.

6. Evenemang och samhällsengagemang (5%)

Även om dessa inlägg är viktiga för att visa företagets engagemang, bör de inte utgöra en stor del av din innehållsstrategi om du inte regelbundet deltar i evenemang. Det har sällan jättestor inverkan på försäljningen ändå, men kan påverka relationer – inte minst intern stolthet.

7. Intervjuer och gästinlägg (5%)

Gästinlägg och intervjuer är fantastiska sätt att få spridning på innehålltyper och ge läsarna nya perspektiv. Precis som med evenemangsinlägg kan dessa publiceras när tillfälle ges.

Hur ofta ska du publicera?

Publiceringsfrekvensen är en annan viktig aspekt att överväga. En företagsblogg bör uppdateras regelbundet för att bibehålla läsarens intresse och för att gynna SEO. En allmän riktlinje är att publicera ett nytt inlägg varje vecka eller varannan vecka, beroende på hur mycket resurser du har tillgängliga för innehållsskapande.

Återanvändning av innehåll

En annan viktig strategi för att hålla bloggen levande utan att bränna ut dig själv är att återanvända eller återpublicera äldre inlägg. Branschnyheter kan uppdateras med nya insikter, produktuppdateringar kan revideras när nya versioner lanseras, och tipsinlägg kan utökas med ytterligare råd. På detta sätt kan du hålla innehållet aktuellt utan att behöva börja från noll varje gång. Passa också på att uppdatera för…

SEO och nyckelord: Optimering för sökmotorer

När du skapar (eller uppdaterar) blogginnehåll är SEO superviktigt. Varje inlägg bör optimeras med relevanta nyckelord som hjälper din målgrupp att hitta dig genom sökmotorer. Till exempel, om du skriver om branschnyheter, inkludera specifika sökord som är kopplade till din bransch och de ämnen du tar upp. Se också till att varje inlägg har en tydlig struktur med underrubriker, korta stycken och punklistor där det passar. Ta hjälp av en SEO-byrå, om du tycker det är svårt. En inhyrd copywriter/content-expert kan nog också hjälpa dig här, eller guida dit i rätt riktning. Wink, wink.

Mätning och analys: Vad fungerar bäst?

Efter att du har publicerat dina inlägg är det viktigt att följa upp hur de presterar. Analysera vilka ämnen som genererar mest trafik, eller mest delningar på sociala medier. Denna data kan hjälpa dig att justera din innehållsstrategi och fokusera på de ämnen som verkligen engagerar din målgrupp. Du kommer långt med Google Analytics och Google Search Console. De är gratis och det finns mängder av how to-videor på Youtube. Det finns så klart andra ”tyngre” verktyg för webbanalys som är ännu bättre, men de kostar ofta ganska mycket pengar.

Engagera: Uppmuntra till handling

Slutligen, glöm inte att varje blogginlägg bör ha ett tydligt syfte och en call-to-action (CTA). Det kan vara att uppmana läsarna att kommentera (om du valt att aktivera kommentarer, vill säga – läs här för argument för och emot kommentarer i bloggposter), dela inlägget eller besöka en specifik produktsida. Genom att inkludera en CTA säkerställer du att ditt innehåll inte bara informerar, utan också driver handling.

Sammanfattning: Din blogg är en resurs för både företag och kunder

Så: Din företagsblogg är mer än bara en plats för att dela nyheter – den är en resurs som kan bygga relationer, stärka ditt varumärke, och driva affärsresultat. Genom att använda de sju ämnesområdena på ett strategiskt sätt kan du skapa en blogg som inte bara engagerar, utan också levererar verkligt värde för både ditt företag och dina kunder.

Med en genomtänkt innehållsstrategi och regelbunden uppföljning kan din blogg bli ett av dina mest kraftfulla verktyg i din digitala marknadsföring.

Lycka till och hör av dig om du behöver hjälp eller stöttning. Kontakta mig så snackar vi!

(Ser du – jag avslutar med en CTA. Det behöver inte vara svårare än så.)

Rulla till toppen